Gehoorschade

De laatste jaren neemt het aantal mensen met een verminderd gehoor toe, 1,35 miljoen in totaal.
Per jaar komen daar maar liefst 25.000 bij, onder deze groep zijn er veel jongen, met als boosdoener de IPod en andere muziek-spelers.

Men gaat ervan uit dat er over ongeveer 25 jaar de helft van de bevolking hardhorend of slechthorend is.
Dat is natuurlijk een schrikbarend hoog aantal, dit komt door bijvoorbeeld verkeerd gebruiken van oordopjes of koptelefoons, te hoog volume op de IPod, maar ook op het werk en in het uitgaan kan het leiden tot gehoor problemen.

Oorzakenstockvault-iphone-with-headset112168

Er zijn verschillende oorzaken tussen een blijvend en tijdelijk gehoor probleem.
Een tijdelijk gehoor probleem heeft vaak als oorzaak dat er een probleem is met het uitwendig oor. Voorbeelden hiervan zijn: een opening van oorsmeer, gaatje in het trommelvlies of een infectie. Een arts kan hier meestal iets aan doen. Maar bij schade aan het binnenoor is het een heel ander verhaal. Deze schade loop je meestal op wanneer je op leeftijd raakt, maar ook bij mensen die vaak aan heel hard geluid worden bloot gesteld. Een arts kan hier niets aan doen.

Trilhaarcellen

Werking voor het oor werkt zo: het geluid wordt omgezet naar trillingen die in de lucht zijn opgevangen door de oorschelp. Deze trillingen worden via de gehoorgang naar het trommelvlies geleid, het trommelvlies stuurt het weer door naar het slakkenhuis in het inwendige oor. Daar zetten de trilhaarcellen de trillingen om in een signaal naar de hersenen, in de hersenen wordt alles omgezet, zo kunnen wij geluid horen.

In dit hele proces spelen de trilhaarcellen een cruciale rol. Wanneer er te hard geluid doorkomt heb je kans dat de trilhaarcellen overbelast raken.
Als het harde geluid een tijde aanhoudt en de trilhaarcellen geen rust krijgen dan sterven ze af.
Trilhaarcellen groeien niet meer terug. Mensen die dus dagelijks blootstaan aan te hard geluid worden dus elke dag een beetje meer doof, zo zie je dus dat je gehoorschade serieus moet nemen voordat het te laat is.