Gehoorbescherming

‘Gehoorbescherming verplicht’ dan denk je meestal gelijk aan een bouwplaats met van die grote blauwe borden met een poppetje met oorkappen op.
In de bouw is gehoorbescherming altijd verplicht, er zijn ook andere beroepen waarbij gehoorbescherming aanbevolen wordt, zoals : stewardessen, politieagenten, badmeesters etc. Deze beroepen worden vaak uitgevoerd met een hoop geluid in hun omgeving.

Verplicht gehoorbescherming

Sommige beroepen kunnen niet zonder gehoorbescherming worden uitgevoerd.zimmermann-67578_960_720
Bij deze beroepen is gehoorbescherming dan ook verplicht, het staat ook in de Arbowet vastgelegd dat de werkgever de werknemers gehoorbescherming aan biedt als je het over 80 decibel of meer hebt.
Je ziet dit meestal in de bouw of in fabrieken waar bijvoorbeeld producten worden gemaakt.
Er wordt vaak gebruik gemaakt van oorkappen maar in fabrieken worden er meestal otoplastieken gebruikt.
Dat zijn een soort oordopjes die alleen dieper je oor gang binnen gaan.
Veel grote bedrijven hebben vaak een bak met fluoriserende schuimoordopjes gereed voor de werknemers. Dat is tevens ook handig voor de mensen die op bezoek komen zoals klanten.

Gehoorbescherming wordt aanbevolen

Sommige geluiden zijn harder dan 80 decibel zonder dat je het doorhebt, bijvoorbeeld de deurbel of een wekker, bij een meting komen ze makkelijk bij de 80 decibel.
Wat denk je ervan als je heel de dag bij een festival moet werken, dan heb je heel de dag decibellen aan geluid om je heen. Op festivals worden vaak oordopjes gebruikt bij zowel het personeel wat er werkt als de feestgangers die er rond lopen.

Een avondje uitgaan, staat garant aan hoge decibellen.
Maar waarom zie je niemand in discotheken of cafés met oordoppen lopen?
Dat komt omdat veel mensen het niet stoer genoeg vinden om met oordopjes te lopen, aan de ene kant snap ik het maar aan de andere kant moet je ook denken om je gehoor.

In de horeca zie je wel vaak dat het personeel gehoorbescherming heeft, dit omdat ze constant in een omgeving aanwezig zijn waar veel decibellen worden geproduceerd.
Meestal heeft het barpersoneel maar één oordopje in zodat ze de klanten nog goed kunnen verstaan.

Oordopjes zijn misschien niet stoer, maar helpen je wel tegen gehoorschade.