Wie de klok niet meer hoort luiden

Daar sta je dan; je hebt al je moed bijeen geschraapt om een gehoorapparaat aan te schaffen. Je besluit dat je vandaag de stoute schoenen aan gaat trekken en de plaatselijke audicien staat je vriendelijk te woord. Hoewel je geconcentreerd geluisterd hebt naar de correcte man, sta je enkele minuten later, met lege handen, buiten. Wat ging er mis? Kortom, wat moet je van tevoren weten bij het aanschaffen van een hoortoestel?

Herken en erken

Allereerst is het van belang dat je toegeeft en durft toe te geven dat je minder goed bent gaan horen. Natuurlijk houden medewerkers bij een audicien er rekening mee dat jouw gehoorbeschadiging gevoelig kan liggen. Alleen, slechts met een eerlijke open houding is het mogelijk je goed te helpen. Neem desnoods een goede vriend of bekende mee, want met z’n twee├źn hoor je uiteraard meer dan alleen.

Afspraak maken

Bij geleidelijke achteruitgang van het gehoor in een periode van jaren is dit vrijwel nooit een tijdelijk probleem, waar de huisarts of specialist een oplossing voor heeft. Schade aan het binnenoor kan veroorzaakt zijn door langdurige blootstelling aan te harde geluiden, na een trauma maar meestal is het een verschijnsel van het ouder worden. Gehoorschade kan verschillende vormen hebben; zo kunnen geluiden vervormd klinken, kan je een overgevoeligheid voor bepaalde klanken ontwikkelen of een gevoel hebben ‘uit evenwicht te zijn’ doordat beide oren het geluid anders opvangen. Alleen professionele audiciens zijn experts in het vaststellen van gehoorschade en helpen je te zoeken naar de beste gehooroplossing. Maak daarom een vrijblijvende afspraak voor een gehoor test.

Wat kost dat allemaal?

Wie op zoek gaat komt al snel bij de grotere hoorspeciaalzaken terecht. Natuurlijk ben je vrij in je keuze maar met behulp van een online rekentool ben je snel geïnformeerd over alle bijkomende kosten. Deze zijn afhankelijk van de categorie van het hoortoestel, jouw problematiek, zorgverzekering en persoonlijke smaak.

Het zou ‘ongehoord’ zijn dat je slechter blijft hoort dan nodig, toch?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.