Het produceren van muziek zonder gehoorbeschadiging

Het produceren van muziek is een leuke hobby of beroep. In Nederland zien we een hoge opkomst van jonge muziekproducers. Of dit nu personen zijn die elektronische muziek maken of dat ze puur het mixen en masteren op zich nemen voor bijvoorbeeld bands. Gehoorbeschadigingen zijn al jarenlang een goed besproken onderwerp bij bijvoorbeeld festivals en clubs. Maar waar moet je eigenlijk op letten in als producer in de studio en wat is de juiste studio hardware. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je hier professioneel mee kunt omgaan en de schade zo veel mogelijk kunt beperken.

In de studio

Als je in de studio aan het werken bent luister je continu naar geluid van verschillende nummers. Het is hierbij belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je oren, als dit je beroep of hobby is zou het zonde zijn als je dit over een aantal jaren niet meer kunt uitvoeren. In de praktijk zie je dat veel vakmannen hier mee te maken krijgen.

Grote Dj’s en muziek producers als Nicky Romero en Hardwell investeren veel tijd en aandacht in het beschermen van hun oren. In de studio is er ook een gouderegel, produceer altijd met een zacht volume muziek. Als je het geluid in het begin al hard gaat zetten wen je hieraan. Als je het vervolgens zacht zet kun je het niet goed meer horen.

Begin daarom altijd met een zacht volume.

Tijdens optredens

Tijdens een optreden of als gewone bezoeker is het belangrijk dat je minimaal oordopjes in doet. Als je vaak moet optreden is het erg aan te raden om eens te gaan kijken naar op maat gemaakte oordopjes. Het investeren in je toekomst en lichaam is altijd verstandig wanneer dit essentieel is voor je beroep.

Conclusie

Bespaar niet op juiste studio speakers, kijk eens op Wikipedia wat wel werk en wat niet. Bespaar ook zeker niet in gehoorbeschermer. Laat je ook niet meeslepen door anderen en luister naar audio die te hard staat, ben zelf wijs genoeg om in dat geval oordopjes in te doen.

Tips

  • Zet je volume ten alle tijden zacht en wen hieraan
  • Neem altijd een set oordopjes mee
  • Bespaar niet op maat gemaakte oordoppen
  • Voorkom harde tonen
  • Zorg dat je standaard qua volume altijd laag is

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.