Tegenstrijdige jeugd: Healthy maar toch veel festivals?

De laatste jaren wordt de gezondheid een steeds groter item bij de gemiddelde Nederlander. Een van de factoren die hiervoor gezorgd heeft is de groei van Social Media. Jongeren worden steeds vroeger blootgesteld aan alle (meestal negatieve) invloeden van Social Media. Maar wat doen we eraan? We gaan vrolijk door met waar we mee bezig zijn, zonder ons bewust te zijn van de gevaarlijke gevolgen. Want is het niet zo dat het steeds meer om een “healthy lifestyle” draait en tegelijkertijd er meer alcohol wordt genuttigd, hardere muziek wordt gedraaid en overgewicht tot op heden een sterk stijgende lijn kent?

Meer festivals, meer gehoorschade 

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel festivals te vinden. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is de festival wereld sterk groeiende. Er zijn uiteraard wel eisen gesteld aan het organiseren van festivals, zoals de tijden en het maximaal aantal decibel. Toch wordt de muziek steeds harder, de bass wordt steeds belangrijker en iedereen wil het maximale voelen dat die kan voelen. Dit kan niet goed zijn, niet voor je lijf en niet voor je gezondheid. De jeugd wil steeds gezonder leven, worden steeds meer en steeds jonger beïnvloed, maar toch willen ze niet aan oordopjes geloven. De tijd moet nog uitwijzen wat de schade hiervan op latere leeftijd zal zijn. Het zou me niets verbazen als sommigen op hun 40e al aan een hoorapparaat zouden moeten.

 

Beperken van gehoorschade? Het kan!

Kijk maar naar vroeger: toen had ook niemand extreem vroeg gehoorapparaten nodig. Het kan dus wel, maar hoe? Als we zo doorgaan hoe we nu bezig zijn, gaat het in ieder geval niet de ‘healthy’ kant op. Er zijn verschillende manieren om het gehoor te beschermen tegen te grote schade.

  • Zoek het niet op

Misschien niet de leukste manier om jezelf te beschermen, maar zoek het niet op. Ga niet overmatig naar festivals waar extreem harde muziek wordt gedraaid en houd  er anders in ieder geval rekening mee.

  • Draag oordopjes

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten gehoorbeschermers. Van standaard zachte ‘kussentjes’ tot afgemeten, persoonlijke oordoppen. Het is ook mogelijk om een sterkte van demping te kiezen: van heel licht tot extreem zwaar. Het scheelt ontzettend veel voor je gehoor en je voelt de muziek nog net zo goed dan iedereen om je heen.

  • Eet gezond

Niet zo voor de handliggend, maar het levert wel een belangrijke bijdrage aan een goed gehoor. Een goed, gezond en gevarieerd eetpatroon draagt bij aan de ontwikkeling van je gehoor door onder andere de voedingsstoffen uit je eten. Daarnaast is een goed eetpatroon cruciaal voor je lichaam en geest.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.